Alle berichten

Inloggen

Close
'IK BEN FIETSENMAKER'

INTERVIEW MET EEN FIETSENZWERRIE

Vastberaden sla ik mijn laatste slok bier achterover. De laatste ronde is al lang voorbij in nachtcafé de Buurvrouw in Amsterdam. Dit is het moment waar ik op heb gewacht. Mijn missie voor vanavond? Een fietsenzwerrie interviewen. Mijn strategie om een fietsverkopende junkie te strikken voor een interview is simpel: rondjes lopen over het Spui. De ervaring leert dat hier vaak fietsen worden aangeboden.

Nog voordat het Spui in zicht komt, is het al raak. Een jongen van mijn eigen leeftijd komt stapvoets naast me rijden. Al snel heeft hij me overtuigd van de kwaliteit van zijn koopwaar en aangezien mijn eigen barrel het al een tijdje aan het begeven is, besluit ik de fiets van hem te kopen. Bovendien acht ik mijn kansen op een interview daardoor hoger in. Dat valt echter vies tegen, maar niet omdat hij niet bereid was om mijn vragen te beantwoorden...

Terwijl hij de fiets tegen een brugleuning neerzet heb ik de kans om mijn ‘zwerrie’ eens wat beter te bekijken. Het valt me meteen op dat hij er veel te verzorgd uitziet voor iemand die zijn nachten onder bruggen slijt. Zijn schoenen zijn duurder dan mijn hele outfit. Terwijl ik hem 10 euro geef, vraag ik hem of hij dit vaker doet. Fietsen verkopen. ‘Haha nee gek! Ik heb deze van het weekend gekocht. Ook op straat. Ben een paar dagen bij mijn zus op bezoek en ze heeft me de hele stad laten zien. Kijk daar staat ze!’ Hij wijst naar een groepje meisjes verderop. ‘Ik ga morgenochtend weer terug naar Almere. Bedankt voor de doekoes. Zie je later pik.’

Enigszins beduusd kijk ik hem na. Hoewel ik blij ben met mijn nieuwe fiets, vind ik dit interview niet bevredigend. Dit was geen fietsenzwerrie maar gewoon iemand die zijn fiets niet meer nodig had. Ik zet de fiets dus maar op slot en vervolg mijn weg naar het Spui. Daar aangekomen duurt het gelukkig niet lang voordat ik weer werd aangesproken. Ditmaal wél door een authentieke fietsenzwerrie.

'Je hebt fietsendieven en fietsverkopers, maar ik ben een fietsenmaker. Ik maak van drie fietsen één fiets. Gewoon met mijn blote handen en gereedschap.' Grijnzend kijkt de lange, magere neger me aan. Het wit van zijn ogen is geel, zijn tanden glanzen wit in het licht van de straatlantaarns. Freddie, zo heet hij. Met zijn versleten leren jas en verweerde kop is Freddie de man waar ik naar op zoek ben. Hij is wel in voor een praatje. Jackpot!


Ik vraag Freddie waarom het Spui zo geschikt om fietsen te verkopen. Hij vertelt: ‘Taxi's zijn duur in het centrum en het station is op loopafstand. Als mensen hun laatste bus of metro missen, gaan ze op zoek naar een fiets.’ Een ander voordeel is dat hier veel studenten komen: ‘Dat zijn de beste klanten, want ze hebben schijt. Hoewel ze trouwens wel altijd proberen af te dingen. Wat dat betreft zijn dagjesmensen beter.’ Freddie is in zijn nopjes over zijn zakelijke inzicht.

'Krakaka!' Roept-ie ineens. Zijn stem schalt over het plein. Ik schrik me een hoedje. Deze gast is goed gek.

Elke keer als ik wat persoonlijks vraag, krijg ik een ontwijkend antwoord. Nee, hij is niet dakloos. Hij slaapt bij een vriend. En zijn beroepskeuze? ‘Andere mensen zitten achter de kassa bij de Albert Heijn,’ zo vertelt hij. ‘Maar dat is niks voor mij. Ik ben een avondmens.’

Al snel komt het gesprek weer op fietsen. Freddie vertelt dat je bij hem ook fietsen kunt bestellen. Bijvoorbeeld een racefiets ‘of een fiets met versnellingen’. Het feit dat racefietsen ook versnellingen hebben lijkt hem even te zijn ontgaan. Hij staat erop dat ik zijn telefoonnummer opschrijf.

Nadat hij het papiertje uitgebreid heeft gedubbelcheckt, zegt hij: 'Als je een keer een fiets nodig hebt, kan je gewoon bellen. En ze zijn niet gestolen hé. Dat moet je er wel bij schrijven in je artikel. Ik ben fietsenmaker.'

Door Ewoud Berends

Aangemaakt op 03-07-2016 door sk2

Advertentie
Studenten nieuws XTC: weetjes
BEN JIJ DE NIEUWE BILL GATES? LEER JEZELF PROGRAM-MEREN
Advertentie
GRABJOBS SOLLICITEREN MET ÉÉN DRUK OP DE KNOP
WETENSCHAP INTERESSANTE ONTDEKKINGEN
GENEESMIDDELEN ONDERZOEK BELANGRIJK WERK. MOOIE VERDIENSTE
PLANNEN ALS EEN PRO TIPS OM BETER TE WORDEN IN PLANNEN
NIEUWE FASE, NIEUWE MORES PSYCHOLOGIE ACHTER ONTGROENINGEN
MASTER? EEN MASTER - MOET IK ER VOOR GAAN?
IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET WAAROM HALLUCINEERT DE EEN MEER DAN DE ANDER?
HOT OR NOT TASSEN VOOR STUDENTEN
WAT IS JOUW TOEKOMST? HOROSCOOP VOOR HOGEROPGELEIDEN
APPS EN GADGETS DE LEUKSTE HEBBEDINGETJES VOOR STUDENTEN
Zaterdag 23 september Freestyle event van het jaar!!!
BIERTRENDS VIVA LA BIERREVOLUTIE!
STUDENTENCOLUMN WAAROM BAUDET EEN BEETJE GELIJK HEEFT
STUDENTENSPEL: WHO’S THE DUDE? DE DUDE ACHTER DE DUDE
WETENSCHAPPELIJK BIJGESPIJKERD TOE AAN ONTSPANNING?
STUVIA GEEFT COLLEGE HOE SCHRIJF JE EEN GOEDE SAMENVATTING?
STUDENTENCOLUMN ZOEKTOCHT NAAR PUURHEID
FESTIFASHION 2017 HOT OR NOT FESTIVALS
SCHRIJVEND STUDENTJE HOE OVERLEEF IK… HET STUDENTENLEVEN
Advertentie
Advertentie
HANDIGE TIP! DE BEWAAR-APP VOOR STUDENTEN
Advertentie
LEVENS REDDEN IN IRAK STUDENT IN OORLOGSGEBIED
Advertentie
Stefan de Deugd Interview met een Calco trainee
INTERVIEW MET... DE YOUTUBERS VAN DE HVA
POLITIEK STUDEREN NA DE VERKIEZINGEN
VERSIERTIPS DE PSYCHOLOGIE ACHTER CUPIDO'S PIJLEN
HOE HET WEL EN NIET MOET SNELCURSUS SOLLICITEREN
OP STEDENTRIP VALENCIA
LEEUWENHOEK EN BOERHAAVE BEROEMDE NEDERLANDSE WETENSCHAPPERS
MUZIEKTIPS PINGUIN RADIO MUZIEK OM IN DE LENTESTEMMING TE KOMEN
DIT KAN ECHT NIET MEER DE MODEMISSERS VAN DIT MOMENT
DRUGS TRUFFELS HELPEN BIJ SCHRIJVEN SCRIPTIE
LEUK EN LEERZAAM LEZINGEN DIE JE NIET MAG MISSEN
LIEVE JET AFSCHEIDSBRIEF AAN BUSSEMAKER
STUDENTENHOROSCOOP HOROSCOOP VOOR HOGEROPGELEIDEN
STUDENTENCOLUMN WAT GA JE HIERNA DOEN?
Powerbank: de ideale studentengadget Let hier op als je een powerbank koopt!
WERKEN IN DE HORECA IS SUPER LEERZAAM 8 HANDIGE HORECA SKILLS
PLATZAK? JIJ HEBT ECHT EEN BIJBAAN NODIG!
REIZEN ETEN EN DRINKEN IN FRANS TOSCANE
ORIGINALITEIT KENT GEEN TIJD DE 5 MINST SAAIE STUDIES VAN NEDERLAND
WE LOVE MUSIC DE BESTE MUZIEK VOOR TIJDENS HET STUDEREN
MODE ZO SHINE JIJ IN DE COLLEGEBANKEN
Hoe overleef je de regenachtige zomer? Indoor activiteiten voor als het regent
'MIJN NAAM IS HAAS' STUDENTENTAAL IS ZEGMAAR ECHT ONS DING
FESTIVALSEIZOEN HANDIGE FESTIVALTIPS
THE VR CINEMA IN AMSTERDAM DE EERSTE VIRTUAL REALITY BIOSCOOP TER WERELD
OP KAMERS? VERGEET DEZE ZAKEN NIET TE REGELEN!
INTERVIEW 'MOOIER WINNEN IS SIMPELWEG NIET MOGELIJK'
REIZEN EEN STUKJE ONBEKEND ITALIË: UMBRIË
DRUGS DOE DIT VOORAL NIET ALS JE SPACE BENT
SPORT WORDT HET EEN NEDERLANDSE TOUR DE FRANCE?
OPGESLOTEN MIJN VOLWASSEN STUDENTENBAAN
STUDENTENDRUKWERK EIND GOED, SCRIPTIE GOED
SOLLICITEREN? PIMP JE SOCIAL MEDIA EN SCOOR DIE DROOMBAAN
Tips voor de donderdag- en vrijdagavond Amsterdams Studenten Cabaret Festival
CASANOVA VROUWEN VERSIEREN VOOR DUMMIES
WAAR OF LARIE? STUDENTEN MYTHOLOGIE
MYTHBUSTERS DE LAATSTE MYTHE
UTRECHTS STUDENTENDICTEE JELLE BRANDT CORSTIUS LEEST VOOR
SOLLICITATIE TIPS HOE SCHRIJF JE DE BESTE SOLLICITATIEBRIEF?
INTERVIEW MET NICOLE STROEKEN TRAINEE BIJ ACHMEA
FASHION LET THE SPRING BEGIN!
CHINA PANDA'S, RAKETTEN, GELD EN VOETBAL
KNOWMADS DE MODERNE ENTREPRENEUR?
DATA IS ME DIME STRIJD VOOR EERLIJKE DATAHANDEL
Advertentie
STEF STUNTPILOOT ZO STEF JE IEDEREEN ONDER TAFEL
MAGISCHE MIDDELEN 8 LEGENDARISCHE QUOTES OVER DRUGS
HELEMAAL FLEX COWORKING-SPACES
EEN WEEKENDJE KRAKAU WODKA, CULTUUR EN GESCHIEDENIS
EEN HELE DAG GEEN ALCOHOL ZOMAAR EEN DRY FRIDAY
JASJE ZO STROP JE JE DASJE
DE LEKKERSTE GIN TONIC RECEPTEN
LIFTEN DUIM OMHOOG VOOR HET AVONTUUR
FILMRECENSIE PRIDE AND PREDUDICE AND ZOMBIES...
REISVERSLAG RAMPTOERIST IN TSJERNOBYL
MONEY MONEY BESPAARTIPS VOOR DE ARME STUDENT
BEAU VAN ERVEN DORENS DE LACH EN DE TRAAN VAN HET STUDENTENBESTAAN
KENNEDY DE KLEREN VAN DE PRESIDENT
STUDENTEN COLUMN WETENSCHAP IS ELITAIR EN ZINLOOS
DRIE KEER VIRTUAL REALITY AWESOMENESS
STUDENTENKAMER VAN BEZEMKAST TOT PERSONAL PALEIS
TRAINERS TACTIEK TRANSFERS WAAROM BARCELONA BETER IS DAN REAL
GA VOOR DE WINST HET PERFECTE PUBQUIZ TEAM
BEAU VAN ERVEN DORENS DE LACH EN DE TRAAN VAN HET STUDENTENBESTAAN
LIVE IN PATHÉ ARENA TED OPENING NIGHT 2016
Advertentie
Carnaval survival guide Agge mar leut het
Filmrecensie Sneekweek: 'horror-clichés en -stereotypes'
Droomstof #5 Één grote droomwereld voor jou en je vrienden
Campus Diemen Zuid Binnen blijven saai? Nee hoor!
YESSSS!
Ik ga me inschrijven voor de nieuwsbrief
Bedankt. Je inschrijving is succesvol ontvangen!
Kortingen