Alle berichten

Inloggen

Close
POLITIEK

STUDEREN NA DE VERKIEZINGEN

De uitslag van de verkiezingen zal naar alle waarschijnlijkheid grote gevolgen hebben voor studenten. Zo zullen sommige partijen willen investeren in het onderwijs, terwijl andere partijen daar minder oren naar hebben. Omdat de verkiezingsuitslag wijst op een lastige formatie, die bij het te perse gaan van deze krant dan ook nog ver te zoeken leek, blijft het vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen precies zijn. Omdat wij niet bij de pakken neer willen zitten en toch willen weten wat de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor studenten precies zijn, volgt nu een overzicht van de onderwijsstandpunten van de belangrijkste politieke partijen aan de hand van hun standpunten over een aantal onderwerpen. Met betrekking tot het hoger onderwijs was er namelijk een aantal onderwerpen dat een grote rol speelde. Zo speelde de vraag of de basisbeurs opnieuw moet worden ingevoerd een belangrijke rol in het debat. Maar ook de kosten van een tweede studie en selectie aan de poort kregen veel aandacht.

VVD

Te beginnen met de VVD. Onder de VVD is het niet waarschijnlijk dat de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd. Volgens de VVD kost de herinvoering daarvan namelijk te veel geld. Omdat mensen die gaan studeren vaak een goedbetaalde baan krijgen, zou aflossing van de studieschuld ook geen probleem moeten zijn. Verdient iemand later toch te weinig, wordt de schuld bovendien nog kwijtgescholden ook. Wil je een tweede studie doen, dan ben je bij de VVD aan het verkeerde adres. De VVD vindt namelijk dat een studie al duur genoeg is en dat de overheid niet meer dan één bacheloropleiding en één masteropleiding hoeft te bekostigen. Selectie aan de poort is een ander onderwerp dat veel aandacht kreeg. De VVD pleit voor de mogelijkheid dat instellingen studenten kunnen weigeren. Met name populaire studies met weinig baankansen zouden de mogelijkheid moeten krijgen om alleen de meest gemotiveerde studenten aan te nemen.

PVDA

Het lijkt erop dat de afschaffing van de basisbeurs ervoor heeft gezorgd dat mensen uit armere gezinnen er vaker voor kiezen om niet te gaan studeren. Dit is niet wat de PvdA wil. Ze neigen dan ook naar het standpunt dat kinderen uit armere gezinnen financiële steun moeten krijgen. De PvdA wacht onderzoek naar de effecten van de afschaffing van de basisbeurs echter eerst nog even af voordat ze een standpunt innemen. Wat betreft een tweede studie is de PvdA een stuk duidelijker. Hoewel een masteropleiding vele duizenden euro’s kost, wil de PvdA namelijk dat de overheid die gewoon bekostigt, zodat studenten slechts het normale tarief van €2000 hoeven te betalen. Bovendien staat het PvdA negatief tegenover selectie aan de poort. Het zou er onbedoeld toe kunnen leiden dat talent niet wordt herkend en er op die manier kansen worden ontnomen, bijvoorbeeld aan laatbloeiers. Helemaal verbieden willen ze het echter niet.

CDA

Het CDA pleit voor herinvoering van de basisbeurs. Opvallend is dat het hier alleen gaat om bachelorstudenten. Voor masterstudenten zou de basisbeurs afgeschaft moeten blijven. Die redden zich in de ogen van het CDA namelijk wel. Of het CDA vindt dat een tweede studie goedkoper moet worden of juist niet, is onduidelijk. Wel is het CDA voor selectie aan de poort. Met name lerarenopleidingen moeten mensen kunnen weigeren, om zo de kwaliteit van leraren en daarmee het onderwijs te kunnen waarborgen.

D66

D66 is in principe tegen de invoering van de basisbeurs. De D66 heeft namelijk meegeholpen bij het afschaffen ervan. De afschaffing van de basisbeurs heeft er volgens D66 echter wel toe geleid dat er minder kinderen uit arme gezinnen zijn gaan studeren. De D66 pleit dan ook voor financiële steun om die mensen tegemoet te komen. Een tweede studie zou goedkoper moeten zijn. Net als de PvdA –en om dezelfde redenen- is D66 geen groot fan selectie aan de poort. Toch zijn ze bij D66 net als bij PvdA niet van plan het in zijn geheel te verbieden, omdat selectie hier en daar wel nuttig zou kunnen zijn.

GroenLinks

Bij GroenLinks speelt de financiële steun ook een rol. Net als D66 constateren ze bij GroenLinks namelijk dat de afschaffing ervan ertoe heeft geleid dat armere mensen minder vaak zijn gaan studeren. Ook GroenLinks pleit er daarom ook voor om die mensen tegemoet te komen. Ook wil GroenLinks een halvering van het collegegeld. De kosten van het volgen van een tweede studie zou volgens GroenLinks ook lager moeten liggen. GroenLinks is fel gekant tegen selectie aan de poort en wil het dan ook in zijn geheel afschaffen.

SP

De SP is voor de herinvoering van de basisbeurs en wil het volgen van een tweede studie goedkoper maken. Wat betreft selectie aan de poort is SP, samen met GroenLinks, de partij die daar het felst tegen gekant is. Mensen moeten kunnen studeren wat zij willen en laatbloeiers moeten ook een kans krijgen.

Christenunie

De ChristenUnie is net als de SP en deels het CDA voor de herinvoering van de basisbeurs. Net als de meeste andere partijen is de ChristenUnie bovendien voor het verlagen van de kosten van het volgen van een tweede studie. Omdat de ChristenUnie af wil van massastudies, is het voor selectie aan de poort. Selectie zou immers een groot deel van de aanmeldingen kunnen doen afvallen.

SGP

Bij de SGP zijn ze tegen de invoering van de basisbeurs. Wél wil de SGP het volgen van een tweede studie goedkoper maken. De SGP is, net als de andere christelijke partijen, voor selectie aan de poort. Hierbij ligt de nadruk vooral op masteropleidingen. Van de SGP mag er namelijk vooral bij tweejarige masters vaker geselecteerd worden.

PVV

De opvallendste afwezige in dit artikel is natuurlijk de PVV. De PVV heeft er dit keer voor gekozen om zijn verkiezingsprogramma in één A4’tje te laten passen, waardoor de exacte standpunten van de PVV over het onderwijs niet duidelijk worden.

Dus wat betekent de uitslag van de verkiezingen nu voor het onderwijs? Omdat de formatie over verschillende kanten kan lopen, waarbij zowel een rechts kabinet als een kabinet met veel links invloeden mogelijk zijn, en de tegenstellingen bovendien niet strikt langs de klassieke lijnen van links-rechts lopen, is er nog weinig te zeggen. Maar gezien zowel CDA, D66 en GroenLinks als belangrijke coalitiepartners worden gezien, is het mogelijk dat studeren de komende kabinetsperiode in ieder geval voor de armste mensen een stuk goedkoper wordt.

DOOR EDMON KALLE

Aangemaakt op 03-04-2017 door sk2

Advertentie
Studenten nieuws XTC: weetjes
BEN JIJ DE NIEUWE BILL GATES? LEER JEZELF PROGRAM-MEREN
Advertentie
GRABJOBS SOLLICITEREN MET ÉÉN DRUK OP DE KNOP
WETENSCHAP INTERESSANTE ONTDEKKINGEN
GENEESMIDDELEN ONDERZOEK BELANGRIJK WERK. MOOIE VERDIENSTE
PLANNEN ALS EEN PRO TIPS OM BETER TE WORDEN IN PLANNEN
NIEUWE FASE, NIEUWE MORES PSYCHOLOGIE ACHTER ONTGROENINGEN
MASTER? EEN MASTER - MOET IK ER VOOR GAAN?
IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET WAAROM HALLUCINEERT DE EEN MEER DAN DE ANDER?
HOT OR NOT TASSEN VOOR STUDENTEN
WAT IS JOUW TOEKOMST? HOROSCOOP VOOR HOGEROPGELEIDEN
APPS EN GADGETS DE LEUKSTE HEBBEDINGETJES VOOR STUDENTEN
Zaterdag 23 september Freestyle event van het jaar!!!
BIERTRENDS VIVA LA BIERREVOLUTIE!
STUDENTENCOLUMN WAAROM BAUDET EEN BEETJE GELIJK HEEFT
STUDENTENSPEL: WHO’S THE DUDE? DE DUDE ACHTER DE DUDE
WETENSCHAPPELIJK BIJGESPIJKERD TOE AAN ONTSPANNING?
STUVIA GEEFT COLLEGE HOE SCHRIJF JE EEN GOEDE SAMENVATTING?
STUDENTENCOLUMN ZOEKTOCHT NAAR PUURHEID
FESTIFASHION 2017 HOT OR NOT FESTIVALS
SCHRIJVEND STUDENTJE HOE OVERLEEF IK… HET STUDENTENLEVEN
Advertentie
Advertentie
HANDIGE TIP! DE BEWAAR-APP VOOR STUDENTEN
Advertentie
LEVENS REDDEN IN IRAK STUDENT IN OORLOGSGEBIED
Advertentie
Stefan de Deugd Interview met een Calco trainee
INTERVIEW MET... DE YOUTUBERS VAN DE HVA
VERSIERTIPS DE PSYCHOLOGIE ACHTER CUPIDO'S PIJLEN
HOE HET WEL EN NIET MOET SNELCURSUS SOLLICITEREN
OP STEDENTRIP VALENCIA
LEEUWENHOEK EN BOERHAAVE BEROEMDE NEDERLANDSE WETENSCHAPPERS
MUZIEKTIPS PINGUIN RADIO MUZIEK OM IN DE LENTESTEMMING TE KOMEN
DIT KAN ECHT NIET MEER DE MODEMISSERS VAN DIT MOMENT
DRUGS TRUFFELS HELPEN BIJ SCHRIJVEN SCRIPTIE
LEUK EN LEERZAAM LEZINGEN DIE JE NIET MAG MISSEN
LIEVE JET AFSCHEIDSBRIEF AAN BUSSEMAKER
STUDENTENHOROSCOOP HOROSCOOP VOOR HOGEROPGELEIDEN
STUDENTENCOLUMN WAT GA JE HIERNA DOEN?
Powerbank: de ideale studentengadget Let hier op als je een powerbank koopt!
WERKEN IN DE HORECA IS SUPER LEERZAAM 8 HANDIGE HORECA SKILLS
PLATZAK? JIJ HEBT ECHT EEN BIJBAAN NODIG!
REIZEN ETEN EN DRINKEN IN FRANS TOSCANE
ORIGINALITEIT KENT GEEN TIJD DE 5 MINST SAAIE STUDIES VAN NEDERLAND
WE LOVE MUSIC DE BESTE MUZIEK VOOR TIJDENS HET STUDEREN
MODE ZO SHINE JIJ IN DE COLLEGEBANKEN
Hoe overleef je de regenachtige zomer? Indoor activiteiten voor als het regent
'MIJN NAAM IS HAAS' STUDENTENTAAL IS ZEGMAAR ECHT ONS DING
FESTIVALSEIZOEN HANDIGE FESTIVALTIPS
THE VR CINEMA IN AMSTERDAM DE EERSTE VIRTUAL REALITY BIOSCOOP TER WERELD
OP KAMERS? VERGEET DEZE ZAKEN NIET TE REGELEN!
INTERVIEW 'MOOIER WINNEN IS SIMPELWEG NIET MOGELIJK'
'IK BEN FIETSENMAKER' INTERVIEW MET EEN FIETSENZWERRIE
REIZEN EEN STUKJE ONBEKEND ITALIË: UMBRIË
DRUGS DOE DIT VOORAL NIET ALS JE SPACE BENT
SPORT WORDT HET EEN NEDERLANDSE TOUR DE FRANCE?
OPGESLOTEN MIJN VOLWASSEN STUDENTENBAAN
STUDENTENDRUKWERK EIND GOED, SCRIPTIE GOED
SOLLICITEREN? PIMP JE SOCIAL MEDIA EN SCOOR DIE DROOMBAAN
Tips voor de donderdag- en vrijdagavond Amsterdams Studenten Cabaret Festival
CASANOVA VROUWEN VERSIEREN VOOR DUMMIES
WAAR OF LARIE? STUDENTEN MYTHOLOGIE
MYTHBUSTERS DE LAATSTE MYTHE
UTRECHTS STUDENTENDICTEE JELLE BRANDT CORSTIUS LEEST VOOR
SOLLICITATIE TIPS HOE SCHRIJF JE DE BESTE SOLLICITATIEBRIEF?
INTERVIEW MET NICOLE STROEKEN TRAINEE BIJ ACHMEA
FASHION LET THE SPRING BEGIN!
CHINA PANDA'S, RAKETTEN, GELD EN VOETBAL
KNOWMADS DE MODERNE ENTREPRENEUR?
DATA IS ME DIME STRIJD VOOR EERLIJKE DATAHANDEL
Advertentie
STEF STUNTPILOOT ZO STEF JE IEDEREEN ONDER TAFEL
MAGISCHE MIDDELEN 8 LEGENDARISCHE QUOTES OVER DRUGS
HELEMAAL FLEX COWORKING-SPACES
EEN WEEKENDJE KRAKAU WODKA, CULTUUR EN GESCHIEDENIS
EEN HELE DAG GEEN ALCOHOL ZOMAAR EEN DRY FRIDAY
JASJE ZO STROP JE JE DASJE
DE LEKKERSTE GIN TONIC RECEPTEN
LIFTEN DUIM OMHOOG VOOR HET AVONTUUR
FILMRECENSIE PRIDE AND PREDUDICE AND ZOMBIES...
REISVERSLAG RAMPTOERIST IN TSJERNOBYL
MONEY MONEY BESPAARTIPS VOOR DE ARME STUDENT
BEAU VAN ERVEN DORENS DE LACH EN DE TRAAN VAN HET STUDENTENBESTAAN
KENNEDY DE KLEREN VAN DE PRESIDENT
STUDENTEN COLUMN WETENSCHAP IS ELITAIR EN ZINLOOS
DRIE KEER VIRTUAL REALITY AWESOMENESS
STUDENTENKAMER VAN BEZEMKAST TOT PERSONAL PALEIS
TRAINERS TACTIEK TRANSFERS WAAROM BARCELONA BETER IS DAN REAL
GA VOOR DE WINST HET PERFECTE PUBQUIZ TEAM
BEAU VAN ERVEN DORENS DE LACH EN DE TRAAN VAN HET STUDENTENBESTAAN
LIVE IN PATHÉ ARENA TED OPENING NIGHT 2016
Advertentie
Carnaval survival guide Agge mar leut het
Filmrecensie Sneekweek: 'horror-clichés en -stereotypes'
Droomstof #5 Één grote droomwereld voor jou en je vrienden
Campus Diemen Zuid Binnen blijven saai? Nee hoor!
YESSSS!
Ik ga me inschrijven voor de nieuwsbrief
Bedankt. Je inschrijving is succesvol ontvangen!
Kortingen